Sisällöntuotanto

Sosiaalinen media yrityskäyttöön – näin luot kiinnostavaa sisältöä!

Kun valjastetaan sosiaalinen media yrityskäyttöön, herää kysymyksiä siitä, millaista sisältöä yrityksen tilillä kannattaisi julkaista. Yritystilillä ei kannata julkaista perinteisiä mainoksia, vaan sisältöjen pitäisi puhutella kohdeyleisöä. Tästä artikkelista saat ideat viiteen eri sisältötyyppiin, joita yritystilillä kannattaa julkaista!

Sisältöä ei tehdä vain huvin vuoksi

Sosiaalisen median julkaisut voivat olla tekstiä, kuvia ja videoita yhdisteltynä kiinnostavaksi postaukseksi. Koska sosiaalinen media on nimensä mukaan ”sosiaalinen”, julkaisuissa on olennaista se, että yleisö voi reagoida niihin. Reaktiot voivat olla tykkäyksiä, kommentteja tai jakamista omalle kanavalle.

Sosiaalinen media yrityskäyttöön valjastettuna tarkoittaa kuitenkin sitä, että hommaa ei tehdä vain huvin vuoksi. Viihteellisyys tilin sisällöissä on tietysti tärkeää, mutta yrityksen sometilien tausta-ajatuksena on omien palveluiden tai tuotteiden markkinointi ja myynti sekä tunnettuuden lisääminen.

Miten ottaa sosiaalinen media yrityskäyttöön niin, että julkaistava sisältö on samaan aikaan sekä kiinnostavaa että markkinointitarkoituksiin soveltuvaa? Seuraavaksi kerron viisi olennaista sisältöelementtiä, joiden myötä yritystilin sisältö houkuttelee yleisöä ja samalla täyttää markkinointitavoitteet.

Ota sosiaalinen media yrityskäyttöön luottamuksen lisäämiseksi

Opetuksellinen tai valmennuksellinen sisältö kouluttaa sekä nykyisiä että tulevia asiakkaitasi. Voit kertoa tuotteesi tai palvelusi hyödyistä sekä ominaisuuksista ja tällä tavoin vakuuttaa kohderyhmääsi kuuluvia henkilöitä valitsemaan juuri sinun yrityksesi.

Opetuksellista sisältöä käytetään ehkä eniten juuri uusien asiakkaiden vakuuttamiseen, mutta sillä on paikkansa ostopolun muissakin vaiheissa. Yritystilin sisältöjen avulla voit antaa tarpeellisia vinkkejä nykyisille asiakkaillesi. Voit esimerkiksi antaa ohjeita tuotteesi huoltamiseen tai vinkit siihen, miten asiakas saa palvelustasi kaiken mahdollisen irti.

Sisältö, jossa annat tietoa tai opetat yleisölle jotain hyödyllistä tarjontaasi liittyen, lisää tietenkin luottamusta siihen, että tiedät mistä puhut. Yrityksesi aletaan nähdä alansa luotettavana toimijana.

Sosiaalinen media yrityskäytössä ei voi kuitenkaan perustua pelkkään opetukselliseen sisältöön, sillä se koetaan yksinään tylsänä. Lisäksi pelkkä opetuksellinen sisältö ei välttämättä tuo vielä maksavia asiakkaita. Yhtenä julkaisutyyppinä se kuitenkin tuottaa lisäarvoa yleisölle ja vahvistaa yrityksen auktoriteettia alansa ammattilaisena.

Kehota yleisöäsi toimimaan

Sosiaalinen media yrityskäyttöön sisältää lähtökohtaisesti toiveen myynnin lisääntymisestä. Tähän soveltuvat konversioon tähtäävät julkaisut. Näiden julkaisujen tehtävänä on liikuttaa ihmisiä ostoprosessissa eteenpäin.

Konversio -postauksessa esitetään simppeli CTA eli ”call to action”. Ihmistä pyydetään siis tekemään jokin toivottu asia. Suorasukaisen ”osta tämä” -kehotuksen sijaan CTA voi olla myös pehmeämpi, esimerkiksi kutsu osallistua webinaariin tai pyyntö klikata linkkiä.

Yritystilin sisältö ei voi olla pelkkiä konversioihin tähtääviä julkaisuja, sillä ne saatetaan kokea helposti tyrkyttäväksi myynniksi. Kannattaa muistaa, että yleisöä lämmitellään ostoprosessissa eteenpäin. Kaikki eivät ole valmiita ostamaan juuri nyt, joten pelkät ostamiseen liittyvät julkaisut koetaan useimmiten painostavina. CTA -kehotuksia kannattaa miettiä yleisön tarpeiden ja toiveiden kannalta.

Miksi on tärkeää, että yleisösi tykkää yrityksestäsi?

Sosiaalinen media yrityskäyttöön ei tarkoita ”kuivaa opetussisältöä” tai ”tyrkyttävää myyntiä”. Yksi olennaisimmista tarkoituksista on julkaista sisältöä, josta yleisö tykkää ja tämän myötä yrityksesi alkaa tuntua heille tutulta. Yleisösi alkaa siis tykätä yrityksestäsi – ja ostaminen on tietysti mukavampaa yritykseltä, jonka tuntee ja josta tykkää!

Jotta ihmiset alkaisivat tykätä yrityksestäsi, täytyy sisällöissä olla jotain tarttumapintaa. Jotain henkilökohtaista ja persoonallista, johon yleisösi voi samaistua ja josta he alkavat muistaa yrityksesi. Tähän kategoriaan sujahtavat esimerkiksi hassut tai kiinnostavat tarinat yrityksen vaiheista, kannanotot mielipiteitä jakavasta asiasta tai pienet pilkahdukset yrittäjän henkilökohtaisesta elämästä.

Näiden sisältöjen kanssa kannattaa kuitenkin pitää mielessä yrityksen brändi ja asiakaskunta, tai muuten voi käydä ylilyöntejä. Esimerkiksi yksinyrittäjä saattaa tulla paljastaneeksi liikaa yksityiselämästään. Tai yritys voi karkottaa asiakkaitaan julkaisemalla vahvoja mielipiteitä, jotka ovat ristiriidassa asiakkaiden näkemyksien kanssa.

Kun otetaan sosiaalinen media yrityskäyttöön, saadaan keskustelukanava yleisön kanssa

Sosiaalisessa mediassa suuressa roolissa on yhteyden luominen kohdeyleisön kanssa. Omat sisällöt tulee saattaa yleisön nähtäville, jotta voi saada reagointien muodossa palautetta sisältöjen kiinnostavuudesta ja käydä keskustelua seuraajien kanssa.

Useimmiten isot tilit saavat näkyvyyttä eniten ja pienet tilit joutuvat tekemään enemmän töitä näkyvyyden eteen. Seuraajien reagoinnit muodostavat paitsi yhteyttä, myös parantavat tilin näkyvyyttä. Reaktiot voivat olla julkaisun tykkäyksiä tai kommentteja. Yrityksen julkaisua voidaan myös jakaa eteenpäin omalla tilillä tai merkitä yrityksen tili omaan postaukseen.

Yhteyttä seuraajien kanssa voi luoda postauksilla, joihin on helppo reagoida. Esimerkkejä tällaisista postauksista ovat kysymykset, joihin pyydetään vastaamaan vaihtoehto A tai B, tai jokin helppo kysymys, johon voi vastata emojilla. Kommenttiin voi myös pyytää tägäämään tuttavan, jolle postauksen sanoma on ajankohtainen. Yritystilillä voi jakaa seuraajien postauksia, johon yritys on merkitty, jos seuraaja antaa postauksen jakamiseen luvan.

Valjasta sosiaalinen media yrityskäyttöön – saat julkaisualustan myös referensseille!

Kiinnostavaa yritystilin sisältöä ovat myös ns. behind the scenes -postaukset. Näissä näytetään esimerkiksi tuotteen tai projektin valmistusprosessia tai kuvataan, miltä työpäivä yrityksessä näyttää. Seuraaja pääsee katsomaan kulissien taakse ja on ikään kuin sisäpiirissä, sillä hän saa tietoa siitä, miten yrityksessänne hommat hoidetaan ihan oikeasti.

Tällaisissa postauksissa on hyvä kertoa myös toteutuneista projekteista, varsinkin jos kyseessä on asiakkaan tarpeiden mukaan räätälöitävät palvelukokonaisuudet. Tällöin kohdeyleisö saa kuvan siitä, mitä yrityksesi tarjoaa ja miten yhteistyö kanssasi voi käytännössä toteutua.

Testimoniaalit ja asiakaspalautteet ovat tietenkin tärkeitä luotettavuuden rakentamisessa. Kun joku asiakkaistasi kertoo kokemuksistaan, sillä on huomattavasti enemmän painoarvoa, kuin jos kertoisit samat asiat itse. Palautteita voi julkaista asiakkaan luvalla myös anonyymina, varsinkin jos työskentelet toimialalla, jossa yksityisyys ja vaitiolovelvollisuus ovat olennaisia.

Muistilista, jolla luot kiinnostavaa sisältöä yrityksesi sometilille

Jos sosiaalinen media yrityskäyttöön tuottaa harmaita hiuksia sisältösuunnittelun osalta, niin voit käyttää tätä muistilistaa sisältöjen ideointiin:

  • opeta yleisöäsi
  • pyydä heitä toimimaan halutulla tavalla
  • kerro yrityksestäsi asioita, joihin yleisö voi samaistua ja joista he tykkäävät
  • luo yhteyttä ja aloita keskusteluja seuraajiesi kanssa
  • näytä työskentelyäsi ja julkaise asiakaspalautteita

Vanha kunnon ”know, like, trust” -markkinointimantra limittyy yhteen edellä mainittujen sisältötyyppien kanssa näin:

know = kerrot yrityksestäsi ja postaat säännöllisesti

like = sisältösi on henkilökohtaista ja samaistuttavaa, josta on helppo tykätä

trust = osoitat asiantuntemuksesi opetuksellisella sisällöllä ja julkaiset asiakaspalautteita

Hyödynnätkö kaikkia näitä elementtejä yrityksesi somesisällöissä? Samoja sisältöideoita voit soveltaa myös yrityksesi blogissa!

Jos kaipaat ideointiin apua, autan sinua mielelläni suunnittelussa ja tarvittaessa myös kirjoittamisessa. Varaa tapaaminen kanssani täyttämällä yhteydenottolomake tästä >>

Mitä mieltä olet artikkelista? Jätä kommentti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.